Jazvy a ich prekrytie tetovaním.

Na začiatok by som rada povedala,že jazvy sú podľa mňa často krát aj pekné…Záleží na nás a našom vnímaní seba,spomienok prečo a ako sa nám stali…Pokiaľ však so svojou jazvou máme nepríjemné spomienky a nevidíme sa s nimi pekní,ponúkam Vám možnosť, ako ich vymeniť za pekné tetovanie:)”

Existuje viac typov jaziev.Hypertrofické, atrofické a keloidné.

1.Hypertrofické jazvy vzniknú vtedy, keď dochádza k nadmernej tvorbe väzivového tkaniva. Tieto jazvy nepresahujú okraj rany, bývajú stvrdnuté a sfarbené do červena. Niekedy svrbia a môžu aj bolieť.

2. Atrofické jazvy naopak vyzerajú ako drobné vkleslinky alebo jamky a vznikajú napríklad po akné alebo oparoch. Tie sa väčšinou hoja dobre. Za drobné jazvičky môžeme tiež považovať strie. Nevznikajú na základe poranenia, ale jedná sa o popraskanie elastických vlákien v koži. Tieto druhy jaziev vznikajú v prípade, že dôjde rýchlo k veľkému zväčšeniu telesného povrchu. Koža sa týmto zmenám snaží prispôsobiť a keď už nestíha, praská. Strie sa objavujú napríklad u tehotných žien, pri rýchlom náraste váhy alebo pri rýchlom raste u detí.

3.Keloidná jazva. Jedná sa o plasticky vystupujúcu jazvu, ktorá presahuje okraje rany. Často býva hrubá, stvrdnutá a nepekne sfarbená do červena až fialova. Keloidné jazvy vznikajú najčastejšie po poraneniach, popáleninách a operáciách. Vznikajú totiž abnormálnym hojením rany.. Okrem estetických môžu robiť aj funkčné problémy, niekedy bývajú tiež bolestivé.

Z mojich skúseností a po konzultácií s chirurgom a dermatológom,je možné jazvu všetkých troch typov prekryť tetovaním.Treba však poznať svoju jazvu a to tak,že s ňou strávime jeden rok minimálne:).Ako sa hovorí,na všetko treba čas a jazva sa hojí minimálne jeden rok,pokiaľ sa ďalej nevyvýja negatívnym spôsobom /nerastie,nebolí,nieje podráždená…/,je možné ju prekryť vhodne vybratým tetovaním.Treba však mať na pamäti,že sa jedná o optické prekrytie-čiže “na oko” ju je možné zakryť ,ale nie na dotyk.

Je potrebné,aby tattoo artista mal dostatočné skúsenosti s poznaním kože a jej funkcie,ako aj skúsenosti s prekrývaním jaziev zoznámenie sa s pôvodom konkrétnej jazvy,príčinou vzniku,priebehom hojenia,zdravotný stav klienta,možné kontraindikácie,pretože sa naozaj nejedná o bežné tetovanie (samozrejme aj tu sú potrebné skúsenosti aj prax).

Je tu potrebná veľmi jemná technika práce!

Bolesť?Tetovanie cez jazvu nebolí o nič viac,ako bežné tetovanie,dokonca vo väčšine prípadov nebolí-jazva je necitlivá.Lokálne anestetiká ako krémy,gely,intradermálne prípravky atd..nie sú v tomto prípade absolútne pred tetovaním vhodné,práve naopak.Ja tvrdím,že ani pri tetovaní zdravej kože nie sú vhodné,pretože narúšajú charakter pokožky a tetovanie sa horšie vytvára a tiež hojí.Nakoľko dochádza občas až k nekróze/odumretiu/ pokožky v aplikovanom mieste a to je nebezpečný stav.

/Ak sa pýtate prečo sa potom používa lokálne anestetikum na tetovanie tváre /obočie,linky,pery,pehy atd../,je to preto,lebo na tvári je pokožka iného jemnejšieho charakteru a je potrebný časovo krátky /laicky povedané bezproblémový interval účinkovania cca 20-25 min./,aby sa pokožka znecitlivela a mohol sa vytvoriť požadovaný zákrok.Ten však trvá /mal by trvať/max.pol hodinu,aby bol vytvorený “zdravo” a nepoškodil pokožku a ,aby nevznikli nežiadúce účinky-krvácanie,chrasty,jazvy.../

Hojenie trvá ako pri bežnom tetovaní a tiež postup ošetrovania je rovnaký.Niekedy je potrebná korekcia,tá sa môže zrealizovať najskôr mesiac po tetovaní až neskôr-podľa potreby.

Toto sú základné informácie,na ktoré sa ma často pýtate.Konkrétnejšie samozrejme rada zodpoviem,osobne alebo na t.č. /wa,VI,sms/: 0903 755 552

V galérii pod článkom vidíte ukážku mojich prác-pred a po tetovaní jaziev.

..sú tí čo majú jazvy skryté za úsmevom a sú tí,čo majú jazvu skrytú pod tetovaním :)….